2010. január 24., vasárnap

Filmek - My favourite films

Teca hívott játszani: kedvenc filmjeimre kíváncsi. Örömmel csatlakoztam a felhíváshoz, csak később jöttem rá, milyen nehéz válaszolnom. Rengeteg kedvenc jöhetett szóba. Úgy döntöttem, azokat a filmeket részesítem előnyben, ahol a film mellett a könyv is nagy élményt jelentett.

Teca asked me to join this game. I have to write about my favourite films. I have a lot of favourites, so it was very difficult. But I decided to write about those films, where I read the novels too.

Elsőnek az Árnyékország című filmet ajánlanám figyelmetekbe. Főhőse: C.S.Lewis aki emberemlékezet óta az agglegények eseménytelen életét éli Oxfordban. Az egyetemi professzor és sikeres gyermekkönyvek szerzője 1952-ben megismerkedik egy amerikai nővel, Joy Greshammel, akinek a kisfia rajong a könyveiért. A vonzó és határozott hölgy teljesen elbűvöli a különc férfit, mély vonzalom szövődik kettejük között. Ám boldogságukat beárnyékolja Joy rákbetegsége. Az asszony a válása után Angliába költözik. Arra kéri a professzort, kössenek névházasságot, hogy megkaphassa fiával a letelepedési engedélyt.

The story follows Lewis as he meets an American fan, Joy Gresham, whom he befriends and eventually marries. The story also deals with his struggle with personal pain and grief: Lewis preaches that one should endure suffering with patience, but finds that the simple answers he had preached no longer apply when Joy becomes afflicted with cancer and eventually dies.



Holt költők társasága. A film egy, az ötvenes években egy fiúiskolában tanító, Walt Whitman-idézeteket szavaló angol irodalomtanár történetét meséli el, aki miközben megpróbálja felkelteni a diákok érdeklődését a költészet iránt, arra bátorítja őket, hogy ne vonakodjanak nyitott szemmel járni a világban és megváltoztatni dolgokat maguk körül.

Set in 1959 at a conservative and aristocratic boys prep school, it tells the story of an English teacher who inspires his students to change their lives of conformity through his teaching of poetry and literature.


Mindegyik Jane Austen regény és a belőlük készült film is nagy kedvenc. De ha választanom kellene, akkor a Büszkeség és balítéletre esne a választás.

All of Jane Austen's novels are my favourite, but my the most favourite is Pride and prejudice.


Anna, a Zöld oromból
. Ha valamelyikőtök nem ismerné, feltétlenül nézze meg a filmet és olvassa el a nyolc kötetes regényt, amely végigkíséri Anna sorsát az árvaháztól a felnőtté válásig.

Anne of Green Gables. If you don't know this wonderful film or novel ( written by L.M. Montgomery) see it and read it.


És természetesen a Harry Potter filmek... Mindegyiket láttam, mert nagy rajongó vagyok. Olvastam is a sorozatot és már nagyon várom a befejező részt...

And of course Harry Potter. I'm a Harry Potter fan. I've seem all of the films and read all of the novels....


A Gyűrűk ura is nagyon elöl van a sorban. Nagy élmény volt mind a film, mind a regény.

And the Lord of the Rings... I love it very much: the film and the novel too.

A stafétát továbbküldöm a következőknek:
Beszand
Unikat
Picurka

1 megjegyzés:

  1. Jane Austen, harry Potter detto!
    Köszönöm a játékot, igyekszem a héten bejegyzést írni róla.

    VálaszTörlés